Gasztronómiával kapcsolatos idézetek

Gasztronómiával kapcsolatos idézetek gyűjteménye. Böngészd kedvedre az oldalakon található, gasztronómiáról szóló idézeteket és bölcs gondolatokat!


Az olyan dolgokat sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a természet alkotásainak még a ráadásaiban is van valami vonzó báj. Így a kenyér egyes részei sütés közben megrepedeznek, s az ilyen repedések, bár bizonyos módon a pékmester szándéka nélkül valók, valahogyan jól festenek ott, sőt az étvágyat is ingerlik. Így a füge is meghasad, ha érett. A fán rajta hagyott érett olajbogyónak valami különös szépséget ad, hogy közel van az erjedéshez. A fejjel földre húzó kalász, az oroszlán haragos pillantása, a vadkan szájából ömlő hab, s más effélék, ha önmagukban nézzük, messze vannak a széptől, de mint a természet alkotásainak járulékai, vonzóak, szépek.

Forrás: Elmélkedések

A csemege, sajt nélkül, olyan leányhoz hasonlít, aki szép volna, de akinek csak fél szeme van.

Dessert without cheese is like a pretty woman with only one eye.

Más fordításban: “A desszert sajt nélkül olyan, mint egy csinos nő, akinek csak egy szeme van.”

Forrás: Az ízlés fiziológiája – The Physiology of TasteNemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja az utána következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kell mondani, hogy “de már ebből eszünk!”

Forrás: A barátfalvi lévita – A disznótoros ebéd