Névnapi idézetek

Névnappal kapcsolatos idézetek gyűjteménye. Böngészd kedvedre az oldalakon található névnapi idézeteket és bölcs gondolatokat!


Édesapám nevenapját hej, de régen várom! Bukfencet vet örömében mókus is az ágon. Hegyes orrú víg mókusnak vigyorog a képe, csörgő-börgő-zörgő diót hajigál a légbe! Édesapám, édesapám, az Isten megáldjon! A nyomodban mindig öröm, mindig mosoly járjon. Annyi öröm hulljon eléd minden kis lépésre, ahány csörgő diót hajít a mókus a légbe!

Forrás: részlet a Köszöntők című versbőlÚgy áldjon meg isten neved napján, hogy beérhesd vele minden órán. Legyen élted, mint a virágos fa: Remény s öröm virágozzék rajta. Mely sok szívnek keserű gyötrelem, legyen neked édes a szerelem. Igaz legyen, s mindig hű, szeretőd, ki jobban szeressen, mint te szereted őt. Bánat, ha ér, legyen az rövid éj, s utána hosszú boldog nap a kéj. S bárhova visz tőlünk a szerencse, lépésidet emlékünk kövesse.

Forrás: Részlet a Névnapra című versből


Természete az már az emberfiának, minden jót kívánni felebarátjának; Vagy ha nem is mindég – egyszer esztendőben, ha érzelme nem fér a teli bendőben. Azért találták fel, – emeljünk kalapot! – Régi bölcs atyáink hajdan a névnapot: Másképp a szeretet közülünk kihalna; Másképp a halandó, nem lévén alkalma, sohasem óhajtaná embertársa javát, – És akkor az élet nem érne egy kovát.

Köszöntő versJót kívánok én is néked, ez természetes dolog, csakhogy a jó annyiféle, hogy alig választhatok. Hogy lehetne valamennyit egy szóban kimondani? Ne legyenek életednek bánatai, bajai? Eh, ez nem is jó kívánság! Bánat és baj kellenek; Ahol árnyék nincsen, ott a fényt sem igen látni meg.

Feleségem nevenapján


Szeretve tísztelt jó mamám kivánatom neved napján ez, hozzád és üdvözletem: Hogy tégedet a Jó Isten számos évekig éltessen, minden javával szeressen. Kedves jó apám karja közt tölcsed élted napit öröm közt, mely örömidnek gyöngyei legyünk mi jó gyermekeid.

Szeretve tísztelt jó mamám…Névnapodra mit vegyek? Vegyek húzós egeret? Vonatot és síneket? Kék építő-köveket? Nem, már tudom, mit vegyek: néked tavaszt rendelek, bodzafát és kék eget, rajta csokros felleget.

Forrás: részlet a Névnapra című versből