Ballagási idézetek, bölcsességek

Ballagási idézetek, bölcsességek gyűjteménye. Böngészd kedvedre az oldalakon található, szép idézeteket és bölcs gondolatokat!Fontold meg jól, mit kezdesz; válaszd meg az eszközöket okosságod szerint; munkálj fáradhatatlanul; s ha mindent, amit erőd s körülményed enged, megtettél: nem vádolhatod magadat, bár a kimenetel óhajtásodnak meg nem felel is.

Forrás: Parainesis Kölcsey Kálmánhoz


Az emberi lét titka nem abban rejlik, hogy éljünk, hanem abban, hogy miért éljünk. Az ember, ha nincs szilárd elképzelése arról, hogy miért éljen, nem hajlandó élni, és inkább elpusztítja magát, semhogy e földön maradjon, még ha csupa kenyérrel rakják is körül.

Forrás: A Karamazov testvérek


A fiatalság csupa fény és napsugár, csupa tavasz és kezdő nyár. Nézd meg a fakadó rügyet, a nyíló bimbót, ez a fiatalság; az emberi lélek tele örömmel, életkedvvel, tele ábránddal, tele reménységgel. Az emberi lélek ártatlan és romlatlan, örül a létnek, nem tudja még, mi a szenvedés, mi a csalódás, a lelke még nem kopott, nincs összezúzva, de friss, egészséges és hajlékony. Boldogan fog lepkét, csókol virágot, gyönyörködik az ég kékjében, a felhők játékában, a madár dalában. Lelke tele van vággyal, reménnyel, élni akarással, lelkét szép eszmék, nagy célok hevítik, az örökkévalóságra gondol. Minden ifjú előtt nyitva áll az élet.

Forrás: Az én könyvem
A lobogás a fontos ott, a láz szép áramai, a szemben égő szándék, a sugárzó öröm, mely leplezetlen kérezkedik szívükhöz a szemedben: az idegen szomja, a hívó vágy, hogy mindenki külön öleljen magához! És érezzék egy kézfogásról rólad, hogy jót akarsz, és te is tiszta, jó vagy; s egy tekintetük elhitesse véled: – szép dologért élsz – és érdemes élned!

Forrás: részlet a Tiszta és jó című versből


Aki abbahagyja a tanulást, megöregszik, legyen akár 20 vagy 80 éves. Aki folyamatosan tanul, fiatal marad. A legfontosabb dolog az életben, hogy az elmédet fiatalon tartsd.

Anyone who stops learning is old, whether at twenty or eighty. Anyone who keeps learning stays young. The greatest thing in life is to keep your mind young.
Nagyon szép kis társaság volt. Egyik léhább, mint a másik. Átgondolok minden órát a keserű búcsúzásig… Mennyi kacaj, mennyi tréfa hangzott el a kis szobában. (…) Hajh, gyerekek, jó barátok, oda szívem reménysége. Tudom jól: a szép napoknak mindörökre vége, vége… A baráti kedves körből el kell szállnom, messze szállnom, mi marad a drága múltból? – Fájó szív és kínos álom…

Forrás: Részlet a Hajh, gyerekek!… című versből


Nem elég álmodozni. Egy nagy-nagy álom kell! Nem elég megérezni, de felismerni kell! Nem elég sejteni, hogy milyen kor jön el; jövőnket – tudni kell! Nem elég a célt látni; járható útja kell! Nem elég útra lelni, az úton menni kell! Egyedül is! Elsőnek, elől indulni el! Nem elég elindulni, de mást is hívni kell! S csak az hívjon magával, aki vezetni mer! Nem elég jóra vágyni: a jót akarni kell! És nem elég akarni: de tenni, tenni kell! A jószándék kevés! Több kell: – az értelem! Mit ér a hűvös ész?! Több kell: – az érzelem! Ám nemcsak holmi érzés, de seb és szenvedély, keresni, hogy miért élj, szeress, szenvedj, remélj! Nem elég – a Világért! Több kell: – a nemzetért! Nem elég – a Hazáért! Több kell most: – népedért! Nem elég – Igazságért! – Küzdj azok igazáért, kiké a szabadság rég, csak nem látják még, hogy nem elég! Még nem elég!

Részlet a Még nem elég! című versbőlS én, vén diák, szívem fölemelem s így üdvözlöm a mindig újakat: Föl, föl, fiúk, csak semmi félelem. Bár zord a harc, megéri a világ, ha az ember az marad, ami volt: Nemes, küzdő, szabadlelkű diák.

Üzenet egykori iskolámba